Pastel is een zacht materiaal waarmee je op verschillende manieren kunt tekenen, van grof tot gedetailleerd. Het is in verschillende soorten verkrijgbaar. Zelf gebruik ik PanPastel, soft pastelkrijt en pastelpotloden.
Bij Panpastel zit het materiaal in een rond napje en gebruik je speciale sponsjes om het op het papier aan te brengen. Deze soort gebruik ik om de eerste grove laag op papier te zetten.
Soft pastelkrijt is de meest bekende vorm en gebruik ik zelf het meest bij tekeningen. Met het krijt krijgt de tekening echt vorm en gaat het lijken op de foto die ik nateken.
Tot slot voeg ik de kleinste details toe met pastelpotloden. Het pastel in de potloden is harder dan bij het krijt waardoor de punt scherp te slijpen is en je details kunt tekenen waar het krijt te grof voor is.
Omdat pastel een zacht materiaal is wat in feite in poedervorm achter de textuur van het papier blijft hangen, is de hechting met het papier beperkt. Door de tekening te fixeren wordt deze hechting beter. Toch kan niet worden voorkomen dat het materiaal ook na fixeren blijft afgeven en kan uitvegen. Daarom is het verstandig een tekening zo min mogelijk aan te raken. Tekeningen lever ik altijd inclusief passe-partout zodat deze gemakkelijk op te pakken is zonder het krijt aan te hoeven raken.
Om het materiaal te beschermen moet het ingelijst worden achter glas. De passe-partout zal voorkomen dat de tekening tegen het glas komt. Wanneer dit wel zo is, kan het zijn dat als de tekening opnieuw wordt ingelijst pastelkrijt aan het glas blijft hangen, waardoor de tekening beschadigd.
Het moderne pastelkrijt is zeer lichtecht, waardoor het lang zijn kleur behoudt. Ondanks dat is het altijd aan te raden om een tekening niet in de zon te hangen of te zetten als dit niet nodig is.